Reizen zit de Friezen in het bloed. Ze kunnen maar niet op hun plekje blijven zitten. ‘It Heitelân’ lijkt bij de Friezen niet aan een bepaald stuk bodem verbonden te zijn.
Ze verhuizen wat af, Vlaanderen, West-Denemarken, Noord-Holland, Noordwest-Frankrijk, Saterland, Groningen, Noordwest-Duitsland en natuurlijk de provincie Friesland, waar hebben ze niet gezeten?
Maar er is nog een stukje verborgen Friese geschiedenis, een migratie van het volk die ergens plaatsgevonden moet hebben tussen de 10e en 14e eeuw. De kronieken die hierover verhalen zijn verloren gegaan, maar het zou gebeurt zijn onder koning Tjedde dat de Friezen opnieuw op zoek gingen naar het oude verdronken ‘Altland’.
Steunend op hun eeuwenoude kennis van het opwerpen van woonheuvels kregen ze het voor elkaar om in de Noord-Atlantische Oceaan een megaterp op te werpen.
Lang leidden ze daar een verborgen bestaan, totdat de Venetiaanse broers Nicolò en Antonio Zeno op een ontdekkingsreis in de Noord-Atlantische Oceaan ze daar terugvonden.
Het duurde nog tot 1558 voordat dit in bredere kringen bekend werd. Toen publiceerde een nakomeling van de broertjes Zeno een kaart op basis van de gegevens van Nicolò en Antonio.
Dit ‘nieuwe Frisland’ zou nog tot in het midden van de 17e eeuw op vele kaarten blijven verschijnen, zoals in detail op een kaart van Mercator uit 1623:
Sinds de eerste verschijning op de Zeno kaart hebben vele zeevaarders naar dit Frisland gezocht. Martin Frobisher, die in 1578 op zoek ging naar een Noordwestelijke Doorvaart naar de Oost, nam en passant, uit naam van Koningin Elisabeth I, Frisland in bezit.
Verdorie, waren de Friezen weer hun vrijheid kwijt
De Engelse koningin heeft er niet lang plezier van kunnen hebben, want hoe zeer men ook hun best deed, en hoe vaak er ook meldingen kwamen van zeevaarders die beweerden langs de kusten van Frisland gevaren te zijn, het eiland bleef feitelijk onvindbaar.
Er moet dus wel een catastrofe plaats gevonden hebben die deze nieuwe Friese thuisbasis, net als hun oer ‘Altland’, gelijk een waar Atlantis, in de golven heeft doen verdwijnen.
En toch, …
Deze moderne topografische kaart van Frisland kan toch niet zomaar verzonnen zijn?
Sorry, ik was in een melige bui met dit mythische uitstapje vér in het tweede millennium.
Maar die fantoom-eilanden in de Atlantische Oceaan hebben me altijd gefascineerd.
Caria, Podalia, Neome, Drogeo zijn spookeilanden met wat meer exotische namen, maar hoe is men er ooit toe gekomen om die grotere eilanden ‘Frisland’ en ‘Estland’ te noemen?
Dat waren in die tijd toch bekende namen, verbonden aan echte geografische regio’s in Noord-Europa. Iemand een idee?
Groet,
Dagobert
Science: An orderly arrangement of what at the moment seem to be facts.