Ik volg graag je zoektocht raadselen. Welkom op het forum(what's in a name
). Wellicht kan je met je vragen terecht bij het kleine romeinse museum dat bijna op de Drususdeich ligt.
Museum Forum Arenacum. t zou me niet geheel verbazen dat het museum ouder is dan de naam Drudusdeich. Maar je weet maar nooit. Men is bij Rinderen erg verguld met de Romeinse historie in het gebied. De Drususdeich wordt er zelfs als
toeristische bezienswaardigheid gepresenteerd.
Het is misschien ook goed om te weten dat "Deich" in lang vervlogen tijden niet alleen stond voor ons begrip "Dijk".... maar ook voor..... "Gracht"! Fossa Drusiana kan je prima vertalen naar Drususdeich. Niet onbelangrijk om dit te weten.
Quote
DIJK
Woordsoort: znw.(m.)
Modern lemma: dijk
znw. m. Mnl. dijc, mnd. dîk, mhd. tîch, hd. teich, os. dîk, ags. dîc, eng. dike en ditch, on. dîki (onz.) deels met de bet. ”waterkeering”, deels met die van ”gracht, vijver”, deels met beide bet. De verdere verwantschappen zijn hoogst onzeker, zie franck-v. wijk.
+↪1. Opgeworpen, hoofdzakelijk uit aarde bestaande waterkeering langs of om eenig water.
+↪2. Zulk eene waterkeering als verkeersweg beschouwd. In sommige streken vormen of vormden de dijken de voornaamste of eenige verkeerswegen te land.
↪3. Zelden in den zin van: waterkeering dwars door een water gelegd, dam.
–↪4. Gegraven water, t.w. gracht, sloot, vijver, ”groenkuil” enz. In dezen zin nog gewestelijk in gebruik, o.a. in W.-Vlaand. en te Tielen (in de Kempen).
— Iemand van den oever in den dijk helpen, hem van den wal in de sloot helpen.
— Oude koeien uit den dijk halen, oude koeien uit de sloot halen.
Quote
Germaanse taalvorm
Dat dijk oorspronkelijk gebruikt werd ter aanduiding van zowel een aarden wal als een sloot, heeft te maken met de grondbetekenis van de Germaanse taalvormen waarop dit woord teruggaat, namelijk een werkwoord dat spitten of graven betekent. Daarop is trouwens ook het Engelse werkwoord to dig (graven) terug te voeren. De bedoelde handeling (graven) pleegt het aardoppervlak altijd in twee opzichten te veranderen: er ontstaat een uitgraving én een ophoping. In onze taal heeft dijk alleen die laatste betekenis overgehouden.
Bron