Lolke Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zit er verschil tussen 'Auxileria-kampen' en
> andere kampen? Hadden Auxileria mischien niet
> altijd het strakke regime van 'echte' Romeinen?
> Denk ook aan het bijna ronde castellum bij
> Nijmegen waar kennelijk een (Bataafse?)
> ruitereenheid zat? Vind het Marskamp van Ermelo
> eigenlijk ook ronduit rommelig aangelegd....
Auxilia 'cohort' marskampen kwamen voor na de periode van de grote veldtochten/veroveringen, voor die tijd werden auxilia-formaties ingebed binnen een legioen of later indien ze op veldtocht gingen met een Romeins leger. Na de inrichting van de Limes en de bezetting van bv. Britannia werd gebruikt gemaakt van auxilia in cohorten van 500 en 1000 man. Indien deze zich verplaatsten naar een nieuwe locatie was dit immer in eigen gebied, men beschikte vermoedelijk in een dergelijk cohort niet over een adequaat opgeleide landmeter zoals bij de legioenen. Waarschijnlijk kregen ze voor hun inzet langs de Limes wel een training met inbegrip van het opbouwen van een kamp doch of er veel trainingstijd in werd gestoken? Veelal voerden ze ook hun eigen uitrusting en bewapening en behielden deels hun eigen gewoonten/cultuur. Men werkte dan kennelijk wat meer op het oog en de kampen werden dan niet exact vierkant c.q. rechthoekig uitgevoerd. Voorts kenden die kampen in principe 3-4 toegangen maar of ze zich daar immer aan hielden?
Zodra ze hun bestemming hadden bereikt (in een grensfort) werd de bewakingsdienst aldaar uitgevoerd. Wel werden gevechtsoefeningen uitgevoerd ter plaatse doch geen meerdaagse tochten, de bewakingstaak slokte alle tijd op.
Dat marskamp in Ermelo lijkt geen organiek legioen te hebben gehad doch een aantal (5?) cohorten en een auxilia-eenheid; het kamp is nl. in 2 delen uitgevoerd (bv. ook van toepassing bij het veel grotere castra Hermeskeil). Dat de uitleg niet exact rechthoekig is behoeft geen indicatie zijn van een ongeregelde troep, de terreinconfiguratie kan mede een rol hebben gespeeld (onverlet een wat lakse landmeter die haast had) en de legionairs waren mogelijk ook niet al te enthousiast aangaande hun graafwerk (zit wat verschil in diepte van de gracht en zo). Overigens zijn er meer voorbeelden van een wat andere kampvorm zoals een uitleg in de vorm van een trapezium, ovaal/ellips of een driehoekige vorm. Ook polygonale (veelhoekig) vormen kwamen voor.
Kennelijk vreesde men in Ermelo niet op een groot conflict en ging het er wat gemoedelijker aan toe, ik roep maar wat.
Je ziet kennelijk een verband in de vormen van die kampjes en dat van het marskamp Ermelo, ik zie dat niet zo zitten. Maar goed, je mag in deze uiteraard een eigen opvatting koesteren, is niks mis mee.
Hopelijk komen er ooit feiten aan het daglicht.
Servus,
Vorenus