Interessante gedachtegang.
Ik wil er enkele losse flodders op los laten:
Hoogveen zou wel eens een stuk sterker kunnen zijn dan het laagveen dat we vanaf de 13e eeuw aantreffen, nadat het land ontwaterd en ingezakt is.
Voordat die hele grote 'geul' in de pleistocene ondergrond onder Holland en het Almere, ooit de monding van de 'Oervecht' die water uit een groot deel van Oost Europa afvoerde naar de Noordzee, was dichtgegroeid met veen, was het een tijd open zoet water achter de duinenrij. Ondanks jaarlijkse stormen met golven, is het veen er toch in geslaagd om het hele gebied te overmeesteren.
Meertjes komen (kwamen in het geval van Nederland) regelmatig voor boven op hoogveenkoepels. Die zijn niet altijd diep, de bodem is nog steeds veen. De Almere meren hoeven ook niet zo diep geweest te zijn, en ondiep water heeft minder hoge golven. Oevers van de Almere's zullen rietvelden hebben gehad die bescherming tegen erosie boden, en die een herstellend vermogen hadden om water weer in veen te veranderen.
Kortom, ik denk niet dat de afslag van het veen van Holland's Waterland en de Zuidwesthoek van Friesland vanaf de Late Middeleeuwen een goed model zijn voor de erosie van de hoogveenvelden rond de Almere's.