Ja Vorenus, ik had dezelfde bedenkingen bij de suggestie dat de Maas de belangrijke transportfunctie van de Rijn zou hebben overgenomen. Dat zie ik ook niet zitten.
Wat betreft de functie van de Maasroute (land en water) vanaf Maastricht naar Nijmegen is toch wel een probleem te constateren. Je zegt: “Deze route stond mede in relatie tot het beheersen van het gebied tussen de Maas en de Rijn.”
Is het niet een beetje vreemd dat die verdediging georganiseerd zou zijn mede op basis van een landroute aan de ‘verkeerde’ kant van de rivier?
Hoe komt het dat langs deze route geen vondsten zijn gedaan die een laat-Romeinse (militaire) activiteit laten zien? (M.u.v. Maastricht en Cuijk. En een kleine slag om de arm omdat in de scriptie sites op Belgisch grondgebied buiten beschouwing zijn gelaten.)
Als het niet de Romeinen zelf waren die de ‘grenzen’ moesten beschermen, maar foederati … waar kwamen die dan vandaan? Waar huisden die?
Het gebied van Germania Secunda ten noorden van de landroute Maastricht - Bavay - Boulogne zou verlaten zijn vanaf het midden van de derde eeuw tot de late vierde eeuw.
Langs de Rijn viel er waarschijnlijk nog wel iets te verdedigen tegenover groepen die ten noorden van de Rijn met stoute plannen rondliepen, maar tegen wie moest er langs de Maas verdedigd worden?
Groet,
Dagobert
Science: An orderly arrangement of what at the moment seem to be facts.