Vorenus Schreef:
-------------------------------------------------------
> Even rap uit het hoofd ietwat vanuit militaire
> gezichtspunten.
> Vanaf begin 4e eeuw verbleven er foederati in de
> gebieden kust – Maastricht en ook op het insula
> B. Zie hiertoe het optreden van Constantius en
> Julianus en waarin overeenkomsten werden gesloten
> met verplichtingen zijdens die Franken/Germanen.
>
Jona Lendering schreef onlangs:
Quote
Wie meer wil weten over het verre verleden, beschikt grosso modo over twee soorten informatie: enerzijds geschreven bronnen, zoals Caesars Gallische Oorlog, en anderzijds archeologische vondsten, zoals de belegeringswallen die zijn opgegraven rond Alesia. Wie de nadruk legt op één van deze categorieën bewijsmateriaal, is als een pianist die vooral witte of vooral zwarte toetsen bespeelt. Door teksten en vondsten te combineren, doe je echter de boeiendste ontdekkingen. Dan ontstaat muziek.
Dit schreef hij naar aanleiding van de presentatie van het nieuwe boek van Tom Buijtendorp
Caesar in de Lage Landen, waarvoor Jona het ‘woord vooraf’ schreef.
De blogpost heeft dezelfde naam als het boek:
Caesar in de Lage Landen.
Om je standpunt verder te ondersteunen doe je een beroep op de geschreven bronnen, die over die foederati verhalen vanaf begin vierde eeuw.
Maar als de archeologie laat zien dat de gebieden kust - Maastricht en ook het insula Batavorum in die tijd geen bewoning kende … dan is er toch iets mis.
Dan kun je natuurlijk wel op die geschreven bronnen blijven hameren, maar dan ben je het volgens mij wel aan je stand verplicht (ik bedoel dit in het algemeen en niet persoonlijk) om uit te leggen waarom de archeologie er naast zit. Hebben die toevallig overal nét op de verkeerde plek gegraven? Interpreteren ze de vondsten niet goed?
Anderzijds kunnen de geschreven bronnen natuurlijk niet genegeerd worden. Maar interpreteren we die dan misschien niet helemaal goed? Is er misschien sprake van propaganda?
Ik ben gewoon heel erg benieuwd hoe de compositie klinkt als de zwarte én de witte toetsen in de juiste combinatie en ieder in de juiste geluidssterkte en tijdsduur worden aangeslagen
.
Groet,
Dagobert
Science: An orderly arrangement of what at the moment seem to be facts.