Dagobert Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> Totaal niet relevant voor hoe we in het hier en nu
> de geschiedenis proberen te reconstrueren.
>
> Groet,
> Dagobert
Het is niet voor het eerst dat in het hier en nu geprobeerd wordt de geschiedenis te reconstrueren. Vanaf de 15e eeuw werd reeds grote interesse getoond in de antieke wereld en werden de eerste kaarten van de antieke wereld geproduceerd.
Het zijn deze kaarten en is deze reconstructie waarop de moderne historici voortborduren.
Één van de aanwijzingen dat die reconstructie niet deugt is dat met Hispania niet Spanje werd bedoeld maar Bretagne.
Strabon
‘Britain is triangular in form; its longest side lies parallel to Keltica, in length neither exceeding nor falling short of it; for each of them extends as much as 4300 or 4400 stadia: the side of Keltica extending from the mouths of the Rhine to the northern extremities of the Pyrenees towards Aquitaine; and that of Britain, which commences at Kent, its most eastern point, opposite the mouths of the Rhine (Rhenum), extending to the western extremity of the island, which lies over against Aquitaine and the Pyrenees. This is the shortest line from the Pyrenees to the Rhine; the longest is said to be 5000 stadia; but it is likely that there is some convergency of the river towards the mountain from a strictly parallel position, there being an inclination of either toward the other at the extremities next the ocean.’
Bron: Strabon. (20 v.Chr.-20 n.Chr.). Geographica, 4.5.1
Engelse vertaling: H.C. Hamilton, Esq., W. Falconer, M.A., Ed.
[
www.perseus.tufts.edu]
Strabon stelt dat Aquitania en de Pyreneeën recht lagen tegenover de uiterste punt van Britannia. Dat deze aanwijzing geen vergissing van hem was bevestigt hij door te stellen dat die kust van Britannia welke tegenover Keltica ligt even lang is als de kust van Keltica tot de Pyreneeën voorbij Aquitania. Uit deze aanwijzing volgt dat met het Antieke Hispania het tegenwoordige Spanje niet bedoeld kan zijn aangezien de afstand van de monding van de Schelde, gesteld dat hiermee de in de oorspronkelijke tekst genoemde Rhenus werd bedoeld, tot aan de Pyreneeën minimaal twee keer zo lang is als de zuidkust van Engeland. Dat Strabon geen vergissing maakte volgt eveneens uit aanwijzingen die bij de andere antieke auteurs zijn te vinden.
In dit verband is het eveneens merkwaardig dat op de originele PeutingerKaart, waarvan onder andere gezegd wordt dat het een kaart is van het voormalige Romeinse Rijk, Spanje ook niet staat afgebeeld. Segment 1 met Britannia, Ierland en Spanje/Portugal is een fantasie van Miller die niet op het origineel teruggaat want de originele PeutingerKaart eindigt met een verticale kantlijn.
Deze kantlijn die de PK afbakent zie je ook op de oudste weergaven van Ortelius, Von Scheyb, Weber en Welser. Alleen Miller heeft op de jongste weergave van de PK dat zogenaamde eerste segment, met daarop Britannia, Ierland en Spanje/Portugal, getekend.
Bron: Het artikel De Peutingerkaart nader bekeken! van Guido Delahaye in SEMafoor nr. 2 van mei 2019.
Gesteld dan ook dat met Hispania, zoals de antieke schrijvers stellen, Bretagne werd bedoeld valt, alhoewel Spanje zijnde Hispania er terecht niet opstaat, maar één conclusie te trekken namelijk dat de PeutingerKaart een Humanistische Mystificatie is omdat, in geval met Hispania Bretagne werd bedoeld, met het Antieke Italia een gebied in Frankrijk werd bedoeld en niet het tegenwoordige Italië.
Groet,
Yeb