Lolke Schreef:
-------------------------------------------------------
> Potdorie, denk ik ns wat te hebben......
Affijn, toen barstte de discussie pas echt los. Tussen Ruud en Eric en met alle achtergrond informatie van hun, is het wel een topic geworden dat erg lezenswaardig is geworden.
In elk geval lag Groningen in 1040 niet in de provincie Groningen. En Drenthe was niet de provincie Drenthe. Tot de tijd dat we kaarten met grenzen krijgen, bestond een gebied alleen maar uit een beschrijving. Als je al een beschrijving krijgt. Want iedereen wist toch wel wat Drenthe was? Pas als er wat toe te wijzen is, volgt zo'n beschrijving op papier. B.v het verdrag van Verdun van 843 en van Meerssen van 870. De beschrijving heeft in die tijd nooit geleid tot een kaart. Eigenlijk is het een doodzonde om dat achteraf te willen doen. Het moet dan ook wel zo zijn dat Drenthe bepaald werd door het landschap, daar hoort de hoogte van het landschap bij, de stuwwallen, bossen, valleien en rivieren die soms een grens konden vormen.
Ik denk dat het vrij simpel was. Drenthe was het hoge deel. Tot en met Steenwijk (nu Overijssel) en de Stellingwerven (nu Friesland). Ook als we de akte van 1040 niet hadden, hadden we mogen denken dat dorpje Groningen ooit bij het hoge Drenthe hoorde. (Een mens kan verschrikkelijk van idee veranderen

)
Hoe lastig het is om een kaart te willen maken adhv een beschrijving hebben we op dit forum 6 jaar geleden uitvoerig kunnen vaststellen in de door Dagobert begonnen draad over het verdrag van Verdun.
Hier de ingang van dat draadje. Nog wel ns goed om te kijken of daar nog vragen beantwoord worden t.a.v. Drenthe.
Ergens in de nevelen der geschiedenis ontstond het koningsgoed in Groningen. Het komt mij wel plausibel over, de stelling van Erik, dat dit rond 800 gebeurde met het oprichten van de kerk. Maar wat voor rol dit heeft gespeeld na 1040 is nog maar weer de vraag. Want uiteindelijk ging zowel dorpje Groningen en (de rest van) Drenthe uiteindelijk naar bisdom Utrecht. Werd Groningen belangrijk omdat er een koningsgoed was? Of was Groningen net zo belangrijk geworden zonder dat koningsgoed?
Maar 1 ding staat vast, Stad Groningen werd belangrijk en door een lang traject is het 'losgeweekt' van Drenthe en werd het hoofdstad van een eigen provincie. Waarschijnlijk is er niet een dag aan te wijzen dat Groningen niet meer bij Drenthe hoorde.
Benieuwd wat Erik en Ruud nog verder te vertellen hebben.
Groeten, Lolke