Twee opmerkelijke zaken met betrekking tot de marskampen bij Ermelo laten me nog niet los. Wie mijn vorige berichten gelezen heeft kent ze:
1. Het kennelijke ontbreken van oppervlaktewater in de directe omgeving.
2. De merkwaardige parallellogramvorm.
Punt twee komt later, nu eerst nog eens het water.
Al eerder merkte ik op dat het erg vreemd op me overkomt dat Ermelo-1 (op de Ermelose Heide) niet ongeveer 3 kilometers naar het oosten is gebouwd. Daar is namelijk oppervlaktewater beschikbaar middels de Hierdensche Beek (Leuvenumsche Beek, Staverdensche Beek). Deze beek zal in de Romeinse tijd ook ongeveer daar gestroomd hebben, met afwatering op het Flevomeer.
Op de plek waar Ermelo-1 is gebouwd kan ik geen enkele aanwijzing vinden voor een beek die daar ooit gestroomd heeft.
En bovendien kan ik geen omgevingsfactoren of landschappelijke factoren vinden die op de plek waar gebouwd is zóveel gunstiger waren, dat daarvoor de enorme afstand tot oppervlaktewater voor lief werd genomen.
Voor Ermelo-2 kan eventueel nog als ‘excuus’ worden aangevoerd dat daar in de omgeving vroeger mogelijk wel een beek gestroomd heeft. De beek die in de 16e eeuw "Grobbenbeeck" genoemd werd en waar het plaatselijke toponiem Groevenbeek van is afgeleid.
Marskampen (bijna per definitie in ‘vijandig’ gebied) zijn er op het vaste land van Europa niet veel archeologisch gevonden.
In Duitsland valt te denken aan Marschlager Hachelbich (ver weg in Thüringen) of Lager Reelsen-Bembüren.
Aan de overzijde van de Noordzee zijn ze gelukkig allesbehalve zeldzaam. Vooral in Schotland, Noord-Engeland en Wales.
Nu kwam ik een studie tegen van een zekere Steve Kay die binnen een groter kader en breder doel veel gegevens van die marskampen verzameld heeft en geanalyseerd.
Voor de geïnteresseerden veel boeiend materiaal, maar ik beperk me hier even tot de kwestie van het water. Oeps, de link vergeten ...
hier alsnog.
Voor de snelle cijfers: scrollen naar “Table 9: Statistics on the distances to the 1st river.”
Bijna de helft van alle marskampen ligt op maximaal 50 meter vanaf de dichtstbijzijnde rivier, ongeveer 80% op maximaal 200 meter en geen enkele op meer dan 1000 meter. De grotere afstanden komen uiterst weinig voor.
Zo ik het kan oordelen ligt Ermelo-1 hemelsbreed ongeveer 2600 meter van de dichtstbijzijnde rivier vandaan. Is dat raar of is dat raar?
Als we kijken naar “Table 10: Statistics on the distances to the 2nd river” dan zien we dat alle onderzochte kampen binnen 3000 meter zelfs een tweede rivier hebben.
In alles wat ik tot nu toe specifiek heb kunnen oprakelen m.b.t. Ermelo-1 wordt de kwestie van het water onbesproken gelaten.
Er is een (Engelse) vertaling beschikbaar van
De Munitionibus Castrorum (waarover later meer) en daarin staat heel specifiek “Whatever the position of the camp there should be a river or spring on one side or the other.”
Is natuurlijk gewoon een open deur, toch?
Ach, ach, arme soldaten die gelegerd waren in Ermelo-1 met jullie paarden, lastdieren en andere levende have … moet een flinke ontbering zijn geweest.
Groet,
Dagobert
Science: An orderly arrangement of what at the moment seem to be facts.
1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/09/2020 18:15 door Dagobert. (
bekijk wijzigingen)