Dagobert schreef:
-----------------------------------------------
Hoe dat ook … deze documentaire is op-en-top gemaakt volgens het populaire principe:
Je zet een volkomen achterhaald geschiedenisbeeld neer alsof dat nu nog steeds wordt aangehangen en laat dan vervolgens zien dat er niets van klopt.
Haha, ik had al een dergelijke, enigszins zure, reactie van Dagobert verwacht. Ik meende dat je destijds al iets soortgelijks over de BBC History documentaires schreef.
Ik denk dat het verschil tussen het brengen van een (aanvechtbare) hypothese en een alternatieve waarheid vooral ligt in de wijze van presenteren. Overigens ben ik het wel met je eens. Reden waarom er bij mij veel vragen opkwamen.
Op meerdere punten ontging mij de de samenhang tussen het onderwerp, de Angelsaksische invloed vlak na het vertrek van de Romeinen, en de gebruikte argumenten.
Saxon shore forts? Ehhhhh ja? Een opgegraven agrarische gemeenschap met continue bewoning vanaf de bronstijd? Ja, en?? Een genetisch onderzoek dat een onmiskenbare link naar Noord Nederland heeft, maar wat door een ander onderzoek weer volledig onderuitgehaald wordt? Wat moet ik er mee. Etc.
Los van elkaar is het dan wel weer prettig beeldmateriaal.
De hamvraag blijf ik wel interessant vinden. Hoe bestaat het dat de Angel(saksische) invloed na het vertrek van de Romeinen dusdanig groot was dat zelfs de taal overheersend werd, zonder dat er sprake lijkt te zijn van een massale invasie.
Zou het kunnen dat er zich binnen het Romeinse leger een soort van Angel(saksiche) elite heeft gevormd die middels een machtsoverdracht de leidende functie van de Romeinen overnam?
Het zou het overnemen van het Angel(saksisch) als nieuwe taal door de lokale bevolking kunnen verklaren. Taal heeft dan veel met status te maken. Men neigt er naar zich aan te passen aan de leidende klasse om zelf "beter" voor de dag te komen (vergelijk het binnen een paar generaties vervangen van Fries door Nederlands in de Groninger Ommelanden onder invloed van het machtscentrum Groningen (Stad).)
Opvallend is dat het (oorspronkelijke) Engelse/Angelse taalgebied zich goeddeels binnen de voormalige Romeinse gebieden bevind.
Zomaar wat mijmeringen, voor wat het waard is. Wellicht kan Lolke hier nog wat briljante hypotheses op los laten. Ik lees ze graag.
Groet, Skipper