Dagobert Schreef:
-------------------------------------------------------
> Persoonlijk vind ik de depopulatie, maar vooral de
> herpopulatie en waar die vandaan kwam nog steeds
> erg vaag. Dus als je iets gevonden krijgt houd ik
> me aanbevolen.
Het boek "Koningen van de Noordzee", uitgave nav de gelijknamige reizende tentoonstelling in 2010 biedt mogelijk antwoorden.
"De vestiging van deze nieuwe bewoners van het terpengebied is herkenbaar aan het verschijnen van a) een andere materiële cultuur: aardewerk en fibulae van een Angelsaksisch type, b) een ander type nederzetting en huisstructuur, en c) de eerste gouden objecten, namelijk Scandinavische bracteaten.
Deze bracteaten weerspiegelen de komst van nieuwe bewoners, die niet uit het Saksische maar vooral uit het Scandinavische gebied afkomstig waren (Skipper: Angelen?). De nieuwkomers waren bekend met het proces van politieke centralisatie en de rol die goud daarbij speelde."
"........... Van belang is hierbij dat de Scandinavische nieuwkomers gedurende een groot deel van de 6e eeuw een binding met hun herkomstgebied behielden, en wellicht zelfs politiek onderdeel van de Scandinavische wereld uitmaakten. Zo bleven de nieuwe bewoners van het terpengebied typisch Scandinavische bracteaten, de voor de Scandinavische religie zo belangrijke amuletten, gebruiken en produceren. Daarnaast is het goud gedurende de 5e en 6e, en ook de eerste helft van de 7e eeuw niet in graven, maar net als in Denemarken en Zuid-Zweden als offers begraven, of anderszins verborgen. Het is onbekend of het terpengebied gedurende deze periode ook daadwerkelijk onderdeel van een Scandinavisch koninkrijk vormde, maar het bleef na de komst van de nieuwe Immigranten zeker enige tijd onderdeel van de Scandinavische ideeënwereld uitmaken."
"Aan het eind van de 6e eeuw is vervolgens een duidelijke omslag in de goudvondsten zichtbaar. De bewoners van het terpengebied richtten zich vanaf die tijd stilistisch op een heel ander gebied en, belangrijker nog, ontwikkelden gedurende de eerste helft van de 7e eeuw een eigen stijl die, na ruim een eeuw, op een "breuk" met het Scandinavisch gebied wijst. Er ontstaat een lokale "Friese" stijl die op het ontstaan van een eigen identiteit lijkt te wijzen"
".............Dat de Friese stijl van goudsierkunst naast Scandinavische, duidelijke Angelsaksische en Frankische invloeden vertoond, wijst hierbij op de oriëntatie van de Friese elite op de andere nieuw opgekomen koninkrijken in de Angelsaksische en Frankische wereld........"
Mvg, Skipper