Home · Forum · Regels · Artikelen · Links
Nifterlaca
Welkom! Log in Registreer een nieuw account

Re: Oude Eems tak door Westerwolde

03 februari 2021 10:58
Op de website onder agenda, 6 Oct 2020,

Quote
De Verdwenen Eems
Het bosperceel ligt aan de Schwalbenstraße westelijk van het dorp Niederlangen en is als volgt te bereiken: in Niederlangen de Kastanienstraße nemen, vervolgens scherp rechts en scherp links = Schwalbenstraße. Het perceel van onderzoek is het tweede bosje aan de linkerhand.

Westerwolde is nu net voor de periode van Nifterlaca een leeg gebied.

Het is het meest Oostelijke deel van Nederland, maar de naam geeft al aan dat het in de Middeleeuwen op het Oosten gericht was, de Eemsstreek met Meppen als hoofdplaats.

De oude streek is eigenlijk niet meer dan de oevers van de Ruiten Aa, gedeeltelijk bestaande uit oude rivierduinen, gedeeltelijk een pleistocene rug. Van Ter Apel naar Winschoten is het een lieflijk, smal landschapje, eigenlijk niet breder dan één rij boerderijen op de oude grond, waarvan vele zich uitgebreid hebben over de ontgonnen landen, in het Zuiden de dalgronden, in het Noorden ook kleigronden van de voormalige Dollard, en daar zijn die boeren buitengewoon rijk geworden, met magnifieke landhuizen als voorhuis van de boerderij, de één nog mooier dan de ander.

Aan het einde van de 14e eeuw begint de invloedssfeer van de Stad Groningen aan dit gebied te raken. In het voortdurende oorlogsgeweld van de Friese Vrijheid sluiten steeds meer gebieden vredesverdragen met de Stad ten behoeve van een zekere mate van rechtszekerheid, en midden 15e eeuw pacht de Stad een aantal overheidsrechten over Westerwolde van de Bisschop van Münster.

Na vele militaire verwikkelingen in de 16e eeuw, van de Gelderse Oorlogen tot de Nederlandse Opstand wordt het gebied ingelijfd bij de Republiek als generaliteitsland, dat direct door de Stad gekocht wordt van de Staten Generaal. Door het bezit van Ter Apel komt het grootste deel van het dan nog woeste Boertanger Moor aan de stad: er wordt een rechte lijn van Ter Apel richting Stad getrokken als grens met Drenthe. Dit gebied zal in de daaropvolgende eeuwen als de grootste turfmijn van West Europa ontgonnen worden onder toezicht van de Stad.
Onderwerp Auteur Gepost

Oude Eems tak door Westerwolde

Erik Springelkamp 01 februari 2021 18:34

Re: Oude Eems tak door Westerwolde

Dagobert 02 februari 2021 10:08

Re: Oude Eems tak door Westerwolde

Erik Springelkamp 02 februari 2021 15:11

Re: Oude Eems tak door Westerwolde

Dagobert 03 februari 2021 00:27

Re: Oude Eems tak door Westerwolde

Erik Springelkamp 03 februari 2021 10:58

Westerwolde en het Vijfdedeel van Reiderland

Erik Springelkamp 29 juni 2021 18:05Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen