Wat een enorm mooi stuk is dit! Dank voor het delen! Leest gemakkelijk, en bevat erg veel wetenswaardigheden waar ik niets van wist en/of nooit bij heb stilgestaan.
Ik ben er nog niet doorheen, maar vind het vervelend als ik het lezen moet onderbreken

.
Ik werd erg geboeid door deze afbeelding … vier overtomen om Ieper binnen te komen (komende vanaf Nieuwpoort).
Bij de pdf die Upbergen gevonden heeft staat de afbeelding op het voorblad en was voor mij de aanleiding om in het document te zoeken.
Grappig hoe in de Franse teksten ‘gewoon’ gesproken wordt over ‘overdrach’.
De eerste zou geweest zijn bij Briele, bij de kerk Nostre Dame de Briele.
Bijschrift:
Quote
Overdrachten bij Ieperen
Kopie van zestiende-eeuwse vogelvluchtkaart van overdrachten in het kanaal van Nieuwpoort naar Ieperen. Het origineel dat van aanzienlijke afmetingen was werd tot de Eerste Wereldoorlog bewaard in het verloren gegane stadsarchief van Ieperen. De verkleinde kopie werd getekend en gepubliceerd door L. Deschamps de Pas (Annales du Comité flamand de France (1861) 210-222). De vier afgebeelde overdrachten hebben ieder een iets andere inrichting om de schepen van het ene pand in het andere te trekken. Terecht achtte Deschamps de Pas de afbeelding relevant om ons een voorstelling te kunnen maken van de overdrachten in de verbinding achter duinen tussen St. Omaars en Brugge, en in het bijzonder van de Auverdrach of Louverdracq bij Watten, die voor het eerst in 1169 wordt genoemd en die zijn bijzondere interesse had.
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Bij het huidige Brielen is geen vaarweg te bekennen, dus misschien moet de plaatsing van het kerkgebouw niet al te letterlijk worden genomen.
De gekanaliseerde vaarweg ligt nu ca. 2 km naar het oosten.
Groet,
Dagobert
Science: An orderly arrangement of what at the moment seem to be facts.