Begonnen met lezen van het werk over landmeetkunde van Julius Frontinus.
Nou da’s best taaie stof. Met de Engelse vertaling van Brian Campbell valt het nog niet mee om er chocolade van te maken.
Toch maar weer even aan de kant gelegd en weer een beetje lukraak gaan rondneuzen.
En toen stootte ik op wie ik maar even de grote tegenstrever van Ronald Van Ham ga noemen. Wie weet hebben de twee al eens de figuurlijke degens gekruist.
Luc Vermeiren uit Lebbeke.
Hij is helemaal ‘in de ban’ van de vierkante Romeinse centurisatie. Ook in Noorwest-Gallië.
Wat ik inmiddels van hem gezien heb krijg ik een klein beetje de indruk dat hij wel heel gemakkelijk structuren ziet en wel heel gemakkelijk geneigd is om aanwijzingen tot hard bewijs te promoveren. Maar misschien doe ik hem hiermee wel onrecht aan.
Hoe dan ook … hij ziet op meerdere plaatsen in Henegouwen en Vlaanderen (en in Frankrijk) sporen van vierkante Romeinse centurisatie.
En het heeft er de schijn van dat hij steun heeft van andere onderzoekers. Zo schreef Dries Tys (VU Brussel, collega van Ronald
) het volgende in een voorwoord in een boek van Vermeiren:
Quote
[…]
Op die manier overleefden heel wat aspecten van het Romeinse leven, zoals bijvoorbeeld ook relicten van de Romeinse veldindeling of limitatio. In de streek rond Bergen in Henegouwen zijn die relicten heel duidelijk aanwezig (net zoals in grote delen van Frankrijk en Italië). In Vlaanderen blijkt uit archeologie dat Romeinse verkeersassen en perceelstructuren een heel eigen oriëntatie hadden, die dikwijls volstrekt los stond van de latere middeleeuwse parcellering. Het onderzoek van Luc Vermeiren heeft de grote verdienste dat hij heeft kunnen aantonen dat in Lebbeke een deel van de Romeinse limitatio uitzonderlijk bewaard is gebleven, omdat ze in de vroege middeleeuwen gebruikt werd als oriëntatie voor andere landindelingen, zoals tiendenrechten. Dit suggereert dat de Romeinse limitatio nog deels doorleefde tot in de achtste eeuw, niét als Romeins netwerk, maar als geëvolueerd en herbruikt netwerk. De culturele biografie van het landschap van Lebbeke gaat dus niet alleen heel ver terug, maar verbergt ook enkele opmerkelijke en erg relevante landschapsrelicten, die ons opnieuw tonen hoe de erfenis van de Romeinen nooit helemaal verdween.
Het boek waarin dit te vinden is:
Vermeiren, L. 2017.
Het Lebbeekse Sint-Baafsgoed onthult de sleutel tot het Romeinse kadaster. Heemkring Lebbeke.
[
www.academia.edu]
Van jongere datum:
Vermeiren, L. 2020. ‘Romeinse landindeling in Gallië na een grootschalige opmeting. Het oudste infrastructuurwerk en getuige van de verovering van Gallië’ In:
Signal 9. p.147-154.
[
signaromana.files.wordpress.com] (pdf)
Een reactie van hem op het werk van Ronald Van Ham is beschreven door Freddy Kempeneer in:
“Lennik was geen geprivilegieerde Romeinse stad” op Persinfo.org, gedateerd 15-12-2020.
Ziet Vermeiren spoken of is er echt iets voor te zeggen dat er toch ook o.a. in Pajottenland sporen zijn van een vierkante Romeinse centurisatie?
Groet,
Dagobert
P.S.: Ronald, als je dit leest … misschien is het verstandig om de ‘privacy-instellingen’ in je profiel na te kijken, vooral m.b.t. de zichtbaarheid van je e-mailadres. Zodra het adres door wie weet waar (automatisch) van internet ‘geoogst’ is, kan dat een berg spam en andere ongewenste mail opleveren.
Science: An orderly arrangement of what at the moment seem to be facts.