Home · Forum · Regels · Artikelen · Links
Nifterlaca
Welkom! Log in Registreer een nieuw account

Re: Münster

03 november 2021 15:50
De vorige keer dat we het over Münster hadden, was dat in verband met de aanname dat een bisschop in een stedelijke omgeving zou moeten zetelen, hetgeen vaak als argument tegen Utrecht naar voren is gebracht. Toen werd in Münster een ander voorbeeld gevonden van een bisschopszetel op een plek die dan misschien wel stedelijke potentie had, maar op het vestigingsmoment dat beslist nog niet waargemaakt had.

Bekijken we Utrecht en Münster vanuit een verkeersperspectief, dan bezetten beiden een sterke positie.

Utrecht via de Vecht naar Noord Holland en Midden Friesland, via de Rijn naar het Hollandse Rijnland, en via de Lek naar de Maasmonding, en natuurlijk via de Nederrijn ook naar het Frankische.

Münster met een goede verbinding naar de Franken aan de Rijn en Lippe, en dan de hoofdwegen naar de Noordzeekust van Groningen tot de Elbe. Met de Eems als waterweg vlak bij.

Voor een nieuw bisdom is een goede verbinding met de nieuwe parochiën wezenlijk: priesters moeten opgeleid, overal moet geworven worden.

In de nieuwe bisdommen moet natuurlijk ook hard gewerkt worden aan de verstening, en aan de luxevoorzieningen voor de clerus, dus dat brengt automatisch de komst van ambachtslieden, handelaren en algemene verstedelijking met zich mee. Maar dat is het gevolg van de zetel, niet de vestigingsreden.

Ik vond het filmpje een mooie illustratie van deze gedachtegang, al had ik dezelfde bedenkingen bij die opmerkingen over de migrerende stammen en de verdrijving door de Saksers. In mijn optiek zijn de Saksers van de Karolingen geen stamverbond, maar een netwerk van hoge adel. Niet stampolitiek, maar dynastieke macht gebaseerd op grootgrondbezit is hier de structuur.
Misschien mag de uitbreiding van dit netwerk tot in de Friese landen rond Groningen wel een extra aanwijzing zijn dat we hier eigenlijk niet over een etnische structuur kunnen spreken.2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/11/2021 15:53 door Erik Springelkamp. (bekijk wijzigingen)
Onderwerp Auteur Gepost

Münster

Erik Springelkamp 30 oktober 2021 21:44

Re: Münster

Dagobert 01 november 2021 13:41

Re: Münster

CarolusMagnus 03 november 2021 08:39

Re: Münster

Dagobert 03 november 2021 11:58

Re: Münster

Erik Springelkamp 03 november 2021 15:50Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen