Johannes Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zoals misschien
> bekend ben ik sowieso van mening dat er hier in
> het oosten weinig Saksisch te vinden is, misschien
> dat dit aansluit bij mijn beeld.
Hoe zou je een vondst in Twente uit de 7e eeuw als al dan niet 'Saksisch' willen duiden?
Wat precies verwacht je niet te vinden?
Een naambordje?
Quote
NRC
De archeologen denken aan offers door ‘heidense’ Twentenaren die mogelijk bij het grotere Saksische stamverband hoorden. De vondsten dateren uit de periode dat het Frankische Rijk zich al tot de Nederlanden uitstrekte en Frankische monniken een begin maakten om de Saksen te kerstenen. De Kort: „De Frankische monnik Liudger heeft in de achtste eeuw geschreven over Saksische gebruiken en hun geloof in Wodan, Donar en Saxnot. Een elfde-eeuwse Engelse tekst vertelt dat Mercurius of Odin bij wegkruisingen werd vereerd. Uit een andere bron is bekend dat Karel de Grote in 772 een Saksisch heiligdom, de Irminsul, heeft verwoest en goud en zilver heeft meegenomen. Volgens de geschiedschrijver Adam van Bremen was Irminsul een grote opgerichte houten stam, die volgens de Saksen de hele wereld ondersteunde. Reden genoeg om aan te nemen dat dit een vergelijkbare cultusplaats is geweest.”
Tot nu toe waren vergelijkbare plekken alleen bekend in Scandinavië en Duitsland, zegt Heeren. „De vondsten zijn reden om dit stuk Twente met andere ogen te bekijken. Op een negentiende-eeuwse kaart van het gebied staat een toponiem Goudkamp. Mogelijk is er toen ook goud gevonden. Net over de grens in Duitsland is een gouden hanger gevonden. En op drie kilometer hiervandaan is een Merovingische nederzetting opgegraven. Precies ertussen, boven op de stuwwal, ligt deze vindplaats.”
Overigens is er voldoende reden tot kritiek op dit stukje tekst uit de NRC.
7e eeuwse zendingspogingen vanuit het Frankische Rijk in de Nederlanden zijn er pas helemaal aan het eind, en dan nog niet echt in de 'Saksiche' gebieden. De Franken beschouwden de Germanen ten Zuiden van de Rijn als Franken, niet als Saksen. Dus deze vondsten lijken mij van vóór het contact met de missionarissen te stammen.
Maar een culturele verwantschap van Twente met het Oosten kan hier wellicht wel met enig recht geopperd worden.
2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/02/2022 16:40 door Erik Springelkamp. (
bekijk wijzigingen)