Home · Forum · Regels · Artikelen · Links
Nifterlaca
Welkom! Log in Registreer een nieuw account

Waarom werd Romeins beton eeuwen na de val van Rome niet meer gebruikt?

31 mei 2022 17:02
Op [nl.quora.com] worden soms verdraaid intrigerende vragen gesteld. De vraag in het onderwerp is daar een goed voorbeeld van.

De vraag is hier gesteld, evenals de antwoorden daarop. Maar ik wil hier alvast het (volgens mij) beste antwoord tonen.

Quote
Eric Wang
In tegenstelling tot wat velen denken, was dat niet omdat de mensen vergaten hoe ze het moesten maken. Niet veel Romeinse technologie ging verloren bij de val van het Rijk. Veel ervan raakte gewoon in onbruik omdat er geen reden was om het toe te passen. Beton was hier een goed voorbeeld van.

De Romeinen gebruikten beton voor massieve tempels, aquaducten, bruggen en andere openbare bouwwerken waarvoor een sterk en veelzijdig materiaal als beton nodig was. De vroege Middeleeuwers hielden zich minder bezig met het bouwen van dit soort dingen, maar meer met zichzelf te verdedigen of een leven te leiden. Zij bouwden huizen, stallen, kastelen en stadsmuren: allemaal dingen waarvoor steen, aarde, hout en baksteen nodig waren, maar geen beton.

Middeleeuwse volkeren hadden ook niet de luxe om bouwmaterialen, zoals timmerhout en steen, in grote hoeveelheden honderden kilometers van een steengroeve te laten vervoeren. Door de politieke fragmentatie en de achteruitgang van de lange-afstandshandel moesten zij het doen met wat dichter bij huis was. Gedurende bijna de gehele Middeleeuwse periode betekende dit vaak het overnemen van dingen uit oude Romeinse gebouwen.

Het was gemakkelijk om steen, baksteen of marmer uit oude tempels en gebouwen te halen, maar beton was meestal gevormd naar de structuur waarop het voor het eerst was aangebracht en was onmogelijk intact te verwijderen. Alle stukken die konden worden geborgen zouden afgebroken zijn, structureel aangetast, en in feite onbruikbaar, zelfs voor recyclingdoeleinden. Middeleeuwers deden dus helemaal geen moeite om het te gebruiken.

Door het gebrek aan handel was het in de praktijk onmogelijk om Romeins beton in bruikbare hoeveelheden te produceren. Het unieke van Romeins beton was dat het vulkanische as gebruikte als bindmiddel voor het vulmateriaal. Dit kon alleen worden verkregen uit gebieden in Italiƫ en het Middellands Zeegebied waar vulkanen actief waren, en met de politieke chaos van de vroege Middeleeuwen was dergelijke lange-afstandshandel bijna onbestaande.

Een discussie lijkt niet mogelijk. Toch is er nog wel wat op tegenin te brengen, afgaande op de reacties. Die moeten jullie zelf maar even lezen als je intresse hebt. En dan is het altijd leuk te horen wat het forum denkt....

Groeten, Lolke
Onderwerp Auteur Gepost

Waarom werd Romeins beton eeuwen na de val van Rome niet meer gebruikt?

Lolke 31 mei 2022 17:02

Re: Waarom werd Romeins beton eeuwen na de val van Rome niet meer gebruikt?

Upbergen 02 juni 2022 23:51Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen