Ik zou dit rijtje Germaanse groeperingen, Saksen, Franken en Alemannen hierbij nog wel willen uitbreiden met een andere, door de Romeinse grens gevormde groep, de Goten.
[
www.kortlandt.nl]
Kortlandt concludeert op taalkundige gronden dat de Goten zich als groep vormden langs de Donau grens van het Romeinse Rijk. Dat wil zeggen, ten Oosten van de Alemannen. Deze groep is, toen ze er kennelijk niet in slaagden de grens over te steken, langs de grens naar het Oosten getrokken zijn, totdat ze daar weer verjaagd werden door de Hunnen.
De vermeende Scandinavische oorsprong van deze groep kan geheel teruggevoerd worden op een legendarische oorsprongslegende gecreëerd voor de nieuwe heersers binnen het Romeinse rijk. Het bestaan van (meer dan één) Gotland zegt niets. Got/Jut (hetzelfde woord, G en J vallen vrijwel samen in Noords) staat voor iets als man of vent, en aangezien het al op meerdere plekken onafhankelijk van elkaar gebruikt is, toont aan dat het ook best kan zijn opgedoken in Zuid-Duitse of - meer waarschijnlijk, want de 2e/3e eeuwse Romeinen vermelden geen Goten aan hun Noordoost grenzen - Zuidoost-Europese context.
Ik vind het in ieder geval wel aantrekkelijk vanwege de symmetrie: waarom zou de ontwikkeling naar Franken en Alemannen beperkt zijn gebleven tot de Rijngrens, en zich niet ook langs de Donau hebben voltrokken?