Home · Forum · Regels · Artikelen · Links
Nifterlaca
Welkom! Log in Registreer een nieuw account

Terra Sigilata in Groningen

18 april 2023 16:17
Kommetje uit eerste eeuw gevonden op Grote Markt in Stad

Ze zijn de Grote Markt aan het opleuken met bomen, daarvoor moeten flinke gaten gegraven, wat natuurlijk weer archeologen aan het werk zet.

Bij de Martinikerk werd al een kindergrafje aangetroffen, aansluitend op een aantal graven die een paar jaar geleden al gevonden waren. Deze graven dateert men in de 8e eeuw, hoewel dat moeilijk hard te maken is met C14, omdat 8e eeuw ├╝berhaubt niet hard te maken is door de pieken in de ijkkromme.

Maar nu werd daar in de buurt ook een mooi Terra Sigilata kommetje uit de 1e eeuw aangetroffen in die grond die omgewoeld is in de Vroege Middeleeuwen.

Er zijn in de wierden (en in de Bloemert aan de Hunze op de Hondsrug) her en der wel scherven Sigilata aangetroffen, maar de laatste tijd is de heersende opinie dat het hier niet gaat om import van luxe aardewerk, maar in het hergebruik van scherven als 'interessante mooie grondstof', en dat ze als scherven meegenomen zijn vanuit het Zuiden. De breukvlakken zijn vaak bijgeslepen, wat wijst op gebruik na breuk.

Dit kommetje lijkt als compleet voorwerp bestaan te hebben.

De grote vraag is natuurlijk hoe het de jaren tussen produktie in de 1e eeuw en weggooien in de 8e eeuw heeft doorgebracht.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/04/2023 16:18 door Erik Springelkamp. (bekijk wijzigingen)
Onderwerp Auteur Gepost

Terra Sigilata in Groningen

Erik Springelkamp 18 april 2023 16:17

Vondst in Amerongen

RV Burger 19 april 2023 18:47Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen