Lolke Schreef:
-------------------------------------------------------
> Leuk stukje van Jona Lendering over hoe je een
> bepaalde tekst kan lezen. Zie hier
>
> Jona beschrijft hoe een classicus en een
> oudhistoricus een tekst lezen tov een archeoloog.
>
>
> Dagobert is geen archeoloog, dus hoe leest hij een
> tekst? Wellicht een beetje onzin vraag als in een
> tekst slechts 1 x de vermelding van 1 Saks
> voorkomt. Maar de gedachte om een tekst te lezen
> in termen van wat er niet staat is wel
> intrigerend.
>
> Groeten, Lolke
Ha, ha, ik lees de teksten niet als een archeoloog, niet als een classicus en niet als een oudhistoricus. Ik mis elke vakspecifieke opleiding die deze specialisten gebracht hebben tot waar ze zijn.
Ik kan de teksten slechts lezen als een amateurhistoricus, die het idee heeft dat hij in de loop der tijd vooral door zelfstudie de nodige achtergrondkennis heeft opgedaan. Of dit voldoende is om op een verantwoorde manier iets over de teksten op te schrijven laat ik graag aan de beoordeling van anderen over.
Dat ik nog zoveel kon schrijven over een tekst waarin slechts 1x de vermelding van 1 Saks voorkomt, heeft mezelf ook verbaasd. Het zijn vooral de verbanden tussen de diverse teksten die, als ze gelegd kunnen worden, het narratief zo boeiend maken.
Natuurlijk maak ik bij mijn geschrijf veelvuldig gebruik van wat anderen al geschreven hebben. Het is verbazend hoe de bibliografie bij dit project over de Saksen al gegroeid is. Ik krijg het niet voor mekaar om steeds te verwijzen naar wie ooit over bepaalde aspecten geschreven heeft, zoals een professional eigenlijk zou moeten doen. Het notenapparaat zou dan ook helemaal uit de klauwen groeien en de leesbaarheid sterk doen afnemen. Het realiseren van zo’n uitgebreid notenapparaat zou ook immens meer tijd gaan opeisen.
Maar waar ik tot nu toe nog niks bij anderen over gelezen heb, is de praktijk die men kennelijk toepaste om (beginnende) kloosters te bevolken met ‘vrijgekochte’ slaven. Naar mijn mening leveren de bronnen 42, 44, 48 (en een stukje Beda) daar overtuigend bewijs voor.
Maar het blijft dus amateurwerk.
Groet,
Dagobert
Science: An orderly arrangement of what at the moment seem to be facts.