Registratiedatum: 13 jaren geleden
Berichten: 1.521
Van dezelfde spreker, over onvrijheid in de Middeleeuwen, samen met dat over adel een mooi tweeluik.
Een aantal punten trokken mijn aandacht:
- De verplichting om als Vrije een (aandeel in een) goed uitgeruste soldaat te leveren aan het leger van de Koning, een regeling die hij aan de Karolingen toeschrijft, zou veel vrijen in onvrijheid gedreven hebben. Daarbij vraag ik mij af, waar en wanneer was zo'n regeling van kracht? Specifiek wordt per 7 boerderijen eigendom de levering van één zware cavalerist genoemd.
Ik ben zoiets nooit tegengekomen voor Noord Nederland. In de buurt komt het begrip Kogge voor West Frisia, dat zou een gemeenschap zijn die één uitgeruste boot met bemanning zou moeten leveren in de 9e eeuw.
Dan dat verhaal van de (Oost) Friezen die als straf bootslieden op de Donau moesten zijn. Hier zal ook wel sprake zijn geweest van een geselecteerde groep krijgers; men kan toch niet alle weerbare mannen wegroepen voor een lange campagne? Of wel, wanneer er genoeg horigen zijn om het werk te blijven doen? Wel was hier sprake van een straf, die door Lodewijk de Vrome teruggedraaid is.
Ik had gedacht dat al sinds de vorming van de Germaanse koninkrijken, die door legers van huurlingen van Rome gesticht werden, de soldaten boerderijen met horigen toegewezen kregen voor hun onderhoud. Wat de video noemt is een omgekeerde situatie: lokale grondbezitters moeten een uitgeruste soldaat leveren. Was dit laatste meer iets voor de Frankische thuislanden, die niet veroverd waren, en waar dus veel minder geannexeerd was?
In het Rivierengebied worden Homini Franci genoemd, een lage adel met meer rechten dan een 'gewone' vrije man, die militaire verplichtingen hebben voor de regionale verdediging.
Al met al denk ik dat de rekrutering van streek tot streek en ook door de tijd een grote variatie gekend heeft.