Goedenavond,
Er bestaat een publicatie: "Van Rijkshof tot Renthuis" van P.J.M. te Boekhorst (Groesbeek, 1995). Ik kan geen digitale versie vinden. Een exemplaar bij een antiquariaat evenmin momenteel, geduld hebben dus.
Met betrekking tot de geboorte van Otto III denk ik ook eerder aan Kessel. ( ... Kassel, Cassel, Castellum/ Castella) Het betreft daar een heel oud cultuurlandschap aan het riviertje de Niers. Bij Kessel respectievelijk Asperden zijn resten van een romeinse burgum uit de 4e eeuw, dicht bij het riviertje.
Link naar Burgus Asperden
Op goed 100 meter afstand aan de andere kant van de Niers is de ruïne van klooster Grafenthal (13e eeuw) en een kliometer verderop aan de Niers lag kasteel "Haus Driesberg". De 14e eeuwse(?) voorburg van deze burgt is deels bewaard gebleven. Oorspronkelijk was de naam voor de versterking op deze lokatie "Drusiburgum", een burgt genaamd naar Drusus (zal wel net zoiets zijn als de Drusus bron op Hoog-Elten).
Link naar Kessel
Direkt in de buurt daarvan ligt het gehucht Viller (deze plaatsnaam is afgeleid van het romeinse „Villa“, analoog aan - bijvoorbeeld - Wyler en/ of Wijchen). Of er resten van een villa gevonden zijn weet ik niet, wel bekend is dat er resten van romeinse wachttorens gevonden zijn langs de Niers bij Viller en bij Gennep. De Romeinen hebben ter plaatse ook een afdamming langs de Niers doorgevoerd ("op den Dam").
We kennen ongeveer het verloop van de romeinse heerweg van Xanten naar Nijmegen, langs Kessel respectievelijk langs de Niers liep de weg van Xanten naar Cuijk.
Terug naar het Rijkswald of Ketilwald:
Van de Zeven Heuvelen tot aan de Bönninghardt is een groot aaneensluitend bos geweest, rechts begrenst door het lage land langs de Rijn, links door het Niers- en Kendeldal. Met enklaves langs de Groesbeek, langs het beekje bij Kranenburg en bij Sonsbe(e)ck. Het aardige aan dit hele gebied is dat het oorspronkelijk Nederlandstalig is. Pas zo'n 150 jaar geleden werden de mensen hier gedwongen het Duits als omgangstaal te accepteren.
Overigens, aan het einde van het eerste Millenium was de loop van de rivieren in detail anders en het Maas-Waal kanaal bestond nog niet. De Niers bijvoorbeeld voerde indertijd meer water en was bevaarbaar, de meeste dorpen en steden in het kaartje bestonden nog niet.
Met vriendelijke groet, Tony
PS: Ik heb nog steeds een probleem met het begrip "rijkshof". Wat is dat eigelijk, een "Pfalz" is dat niet.
3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/02/2024 23:25 door Wessendorp. (
bekijk wijzigingen)