Erik Springelkamp Schreef:
-------------------------------------------------------
> Lolke, ik vind dit een warrig verhaal, want al
> naar het je uitkomt plak je een etnische naam op
> een streek of op een afkomst.
Niet hoe het me uitkomt. En ook niet warrig voor mezelf. Zodra de Friezen en Chamaven waren vertrokken uit hun gebied, waren het geen Friezen en Chamaven meer. Stammen onderweg veranderde niet steeds van naam als het door een ander gebied reisde. Derhalve ging deze groep mensen zich Frank noemen, dat, zoals hier vaker is aangehaald, exact dezelfde betekenis heeft als Fries.
> Ongeacht zijn afkomst noem je iemand in Vriesland
> een Vries, maar als de voorouder van een Galliër
> uit Friesland komt noem je hem ook een Vries.
Tegenwoordig zou ik zo iemand een Fransman noemen als ik bovenstaand principe hanteer. Jij vast ook.
> (gebruik hier maar even de oude Germaanse
> spelling) Misschien moet je even met Johan Derksen
> praten en hem uitleggen wat een Vries is?
Beetje flauw, maar ook grappig. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu is een Fries. Hij woont er niet alleen, maar is er zelfs getogen. Ik wil dat gerust Johan Derksen meegeven.
Dat gezegd hebbende, zal niet elke stamnaam afkomstig zijn van het verblijfsgebied. Persoonlijk lijkt het me wel logisch dat Chamaven en Friezen hun naam kregen door het gebied waar ze verbleven. Hopelijk ben ik niet de enige die dat logisch lijkt

En ik vermoed zelfs dat je wel genegen bent om jezelf Groninger te noemen omdat je in Groningen woont. Je zal jezelf niet Fries noemen omdat een voorouder van je in Friesland is geboren.
Had je al ns gehoord van dat principe in West-Duitsland dat je de naam kreeg van de boerderij waar je ging wonen? Dat wordt Genanntname of Vulgoname genoemd. Overigens gebeurde iets dergelijks met iedereen van adel in Nederland en ver daarbuiten. Alleen dan de naam van je kasteel of het graafschap oid.
Met vriendelijke groeten,
Lolke