Tacitus schreef in
Historiae V.14 dat Civilis bij “vetera castra” tegenover het Romeinse leger van Cerialis stond met een grote vlakte ertussen. Deze was van nature moerassig en Civilis had een dam in de Rijn laten bouwen die de stroming tegenhield en de aangrenzende velden onder water zette.
Jij bent van mening dat dit niet past bij Xanten.
Het volgende is geen onomstotelijk bewijs dat het zeker wel mogelijk is, maar wil ik toch als tegenargument inbrengen.
Zie
hier hoe de boel bij Xanten en Wesel overstroomde afgelopen winter.
En dat in deze tijd met alle maatregelen die genomen zijn om de rivieren te beteugelen. En ook zonder een dam die in de Rijn steekt. Gewoon zo nu en dan van nature voorkomend hoog water.
Het “Bislicher Insel” moeten we misschien buiten beschouwing laten, omdat dat in de oudheid waarschijnlijk aan de overzijde van de Rijn lag. De Rijn stroomde destijds mogelijk om dit eiland heen. Al is het dan wel merkwaardig dat juist daar het nieuwere Vetera II gebouwd zou zijn op “vijandig” Germaans gebied.
Hoe dan ook, zelfs zonder menselijk ingrijpen stromen hele gebieden bij Xanten af en toe onder water. De foto’s zijn van afgelopen winter, maar als ik het goed heb was de finale strijd van Civilis tegen Cerialis ook ver in het najaar, tegen de winter.
Groet,
Dagobert
Science: An orderly arrangement of what at the moment seem to be facts.