Zo is het inderdaad.
Daar komt bij dat schrijvers van heiligenlevens vaak, bij gebrek aan spannende avonturen van hun eigen held, wonderen uit andere heiligenlevens overnamen. Regis de la Haye (inderdaad, de zoon van) noemt dit ‘topoi’ in zijn zeer lezenswaardige boek over de Vita van Sint-Servaas volgens Jocundus. Bekende topoi zijn het genezen van een zieke of het slaan van een bron. Het achteraf toedichten van telepathische begaafdheden is ook zoiets.
Verder was Radbod in zijn tijd een internationaal beruchte boef. Zijn faam reikte tot in Engeland, waar abdis Bugga toen ze het nieuws van zijn dood vernam een felicitatiebrief aan Bonifatius stuurde (terzijde: het is wel grappig dat Bugga in diezelfde brief spreekt over een visioen dat Bonifatius had gehad).
MGH Epp. sel. I, nummer 15
Zie ook [
epistolae.ccnmtl.columbia.edu]
Je kunt het vergelijken met het feit dat de Nederlandse media een halfjaar terug vol stonden met berichten over Osama bin Laden, de grootste boef van onze tijd. Daaruit kun je niet concluderen dat er een speciale link bestond tussen Osama en Nederland. Ook in andere landen schreven de kranten erover.
Groeten,
Kees
CarolusMagnus Schreef:
-------------------------------------------------------
> hahaha, Het is niet zozeer mijn redenering. Er
> promoveren wetenschappers op dit soort
> onderwerpen, maar dat is natuurlijk meteen
> verdacht
Abten met voorspellende dromen, komen
> dus meer voor in kloosterkronieken. Binnen de
> veilige kloostermuren lag een martelaarsdood niet
> voor de hand, dus welke 'claims to fame' bleven
> dan nog over? Hard bidden, weinig eten, zieken
> genezen en rare dromen...