> Er is een route die terugvoert naar Guido Gezelle,
> kenner van het Middelnederlands en het Fries. Hij
> had het vers in zijn bezit.
het Fries? Wat doet een Vlaming met kennis van het Fries? Ik wordt nu wel heel nieuwsgierig.....op zijn lemma op Wikipedia vind ik:
Quote
Hij werd geboren als oudste kind van Monica Devrieze (1804-1875) en Pieter Jan Gezelle (1791-1871), een Vlaamse hovenier te Brugge. In zijn geboortehuis bevindt zich momenteel het Guido Gezellemuseum. Guido Gezelle was eveneens de oom van de beroemde Vlaamse schrijver Stijn Streuvels (Frank Lateur).
Dus. Een moeder die Devrieze heet...
[
books.google.nl]
De genealoog in mij ging wat rondkijken naar deze achternaam. Monica Devriese of Devrieze zou in Wingene geboren zijn. Zonder het te controleren vond ik zelfs een
Judocus de Vriese van rond 1462. En daar vind ik ineens ook de mogelijkheid om de verspreiding van die naam in België te krijgen. Nou dan. Eerst maar 'Devriese'
En dan 'Devrieze'
Dan 'De Vriese'
En nog 'De Vrieze'
Als de plaatjes niet lukken, dan
hier en de namen expliciet invoeren. Lukt het dan nog niet, dan hier de conclusie: duidelijk een clustering aan de kust van Vlaanderen. Met nog wat gebieden het binnenland in. Weinig tot niets in het oosten.
In Nederland is geen kaartje voor Devrieze of Devriese. Wel voor 'De Vrieze':
Een soort van hotspot in de Veenkolonien van Groningen/Drente. En bij de Zeeuwse eilanden. Zo'n beetje niets in Friesland. Dan moet je er 'De Vreeze' van maken. Dan krijg je nog wat in Zeeuws-Vlaanderen....maar ook een en ander in Friesland.
Zoeken op 'De Vries' geeft natuurlijk een 'off the charts', met een zwaartepunt in Noord-Nederland
Nou. Dat is natuurlijk allemaal leuk en wel. 'Vriezen' in Nederland en België. Die hadden we daar verwacht. Maar hoe dan in Noord-Frankrijk? Nou. Daarvoor blijkt er ook een
applicatie te zijn.
Van 1891-1915 worden er 4 mensen geboren in het departement du Nord met de naam Devrieze.
In Oise ook 4 en 2 in Seine-et-Marne. Van 1916-1940 worden er 15 Devriezen geboren in Nord, 3 in Pas-de-Calais, 8 in Oise en 2 in Yvelines en nog 1-tje in Parijs. Allemaal noorden van Frankrijk. Van 1941 tot 1965 gaat het harder. 21 Devriezen in Nord, 9 in Pas-de-Calais, 11 in Oise, 1 in Aisne en 10 in Parijs. Dan wat minder in het Noorden, 1 in Maine-et-Loire en 2 in Yonne. En van 1966-1990 27 geboortes in Nord, 1 in Pas-de-Calais, 2 in Moselle, 1 in Seine-et-Marne, 2 in Yonne, 8 in Hauts-de-Seine, 1 in Parijs, 2 in Val-de-Marne. ....plus nog wat in het midden en zuiden....duidelijk de opkomst van het moderne vervoer.
Devriese is helemaal lachen in 1891-1915. Zwaartepunt in Noord-Frankrijk. 31 in Nord. 9 in Pas-de-Calais.
De Vries komt nog vaker voor. Met nadruk in het Noorden van Frankrijk, maar lijkt meer verspreid te zijn.......allemaal immigranten uit Friesland? Ik betwijfel het. Voor de aardigheid doen we Duitsland ook nog even voor 'De Vries':
Humor. Ost-Friesland is de hotzone. How surprsing
En dan is er nog 1 verdwaalde 'Devriese':
Vergelijk dit eens met 'Friese'. Een compleet andere indeling:
Conclusie: een Devriese is niet per definitie hetzelfde als De Vries of Friese.....of zoiets. In elk geval interessant, deze spreiding.Dat alles naar aanleiding van de moeder van Guido Gezelle, die kennis van het Fries zou hebben gehad.