Friese mantels: een wolnijverheid van vóór Christus tot in de 11e eeuw
Auteur: Van Gorp
Uit tal van archeologische opgravingen zijn de zogenaamde "Friese Mantels" bekend. In dit boek bestudeert Van Gorp hun herkomst en belang voor het Friese handelsverkeer. Zijn conclusies zijn origineel en wijken in tal van opzichten af van eerder gepubliceerde opvattingen.
Van Gorp stelt dat, vijf tot zes eeuwen vóór de opkomst van de beroemde Vlaamse laken nijverheid, er al een relatief grootschalige produktie plaats vond in weefateliers in het Friese terpengebied. De weefgoederen vonden hun verspreiding langs de Noordzeekust, van Zeeland tot Sleeswijk-Holstein, later ook verder. Het typerende weefselbindingssysteem van Friese Mantels, de "ruitenkeper", is bij opgravingen in heel dit gebied teruggevonden. Van Gorp beschrijft vele (terp-)vondsten uit de eerste 10 eeuwen van onze jaartelling, hij dateert deze en plaatst ze in chronologisch verband. Het genoemde verspreidingspatroon valt op deze wijze eenvoudig aan te tonen. De diverse verschijningsvormen van de ruitenkeper, uit verschillende perioden, worden in schetsen getoond. Beslist het reconstrueren op een modern weefgetouw waard!
Als achtergrond bij het geschetste ontwikkelingspatroon wordt ook ingegaan op contemporaine bronnen (8e tot 10e eeuw) en op de interpretatie hiervan. Daarnaast wordt een beschrijving gegeven van de Friese geschiedenis en de kerstening in deze periode; en van de ontwikkeling van de Friese handel op de Noordzee.
1985 114 pagina's met 15 illustraties A5-formaat paperback € 5.00
http://www.alexdenouden.nl/01/fries.htm